Részletek
Magas, 2650 GDU/G enzimaktivitással rendelkező természetes bromelain enzim, inulin prebiotikummal (FIBRULINE™), az exponenciálisan több biokémiai reakcióért.
A növényi kapszulahéjak 600 mg bromelain enzimet és 600 mg ananász szár kivonatot tartalmaznak. A cikória gyökérből kivont inulin prebiotikum a növényi sejtfal bontásával csalogatja elő a plusz aktív hatóanyagokat az ananász szárából és növeli a bromelain enzim biohasznosulását. A kombinációval exponenciálisan több biokémiai reakció megy végbe, és ez összességében erőteljesebb élettani hatással párosul.
Mire jó a bromelain enzim?
A bromelain enzim gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló tulajdonságú, energiát ad, részt vesz az immunrendszer szabályozásában, az ízületi fájdalmak enyhítésében, az allergiás tünetek csökkentésében és kordában tartja a testsúlyunkat. A bromelain enzim megkönnyíti az emésztést, enyhíti a gyomorbántalmakat, a gyulladásos bélbetegségeket és az emésztési rendellenességek tüneteit, mint amilyenek a puffadások és savpanaszok.
9 ok, amikor segít a bromelain enzim:1. Elősegíti az emésztést, enyhíti a gyomorbántalmakat és a gyulladásos bélbetegségeket2. Csökkenti a gyulladás mértékét az egész szervezetben3. Visszaszorítja a gyulladásokat az ízületekben és csontokban4. Enyhíti a reumás, izom, csont- és ízületi gyulladással járó fájdalmakat5. Kiegészítő krónikus húgyúti fertőzéseknél, vénás gyulladásoknál és arcüreggyulladás esetén6. Csökkenti az orrjáratok gyulladását és duzzanatát7. Immunmoduláló tápanyag, ami enyhít az autoimmun panaszokon8. Enyhíti az asztmás és allergiás tüneteket9. Kifejezetten ajánlott fogyókúrázók számára
Enzimterápia - A bromailan emésztőenzim
Körülbelül húszezer enzim található a testünkben. Minél magasabb az enzimek szintje a szervezetben, annál nagyobb testünk öngyógyító képessége. Valójában enzimek nélkül éhen halnának sejtjeink.
Minden sejtben találunk enzimet, vannak olyan sejtek, ahol több százat is. Ilyen a bromelain enzim is, ami nélkülözhetetlen a sejtek egészséges működéséhez, a sejtlégzéshez, az új szövetek keletkezéséhez, a fertőzések és gyulladások kivédéshez, illetve a méregtelenítéshez. A bromailan enzim a vérbe kerülve a sejtekben vagy a szövetekben aktivizálódik, hogy segítse az anyagcsereenzimek munkáját.
Segíti az új sejtek fejlődését és a régi sejtek megújulását. Támogatja sejtjeink anyagcseréjét, tápanyagokat juttat a sejtekbe, elszállítja a sejtanyagcsere folyamat során keletkező végtermékeket és felgyorsítja egy-egy gyulladásos folyamat lezajlását.
AZ EMÉSZTŐENZIMEK HIÁNYA
Enzimellátottságunk az évek előrehaladtával folyamatosan csökken, az étrenddel bevitt enzimek elérhetősége pedig igen alacsony, ha csak nem folytatunk nyerstáplálkozást, mert az enzimek hőérzékenyek sem a főzést, sem a mikrót nem bírják ki.A LEGISMERTEBB EMÉSZTŐENZIM A BROMELAIN, AMI SZÁMOS GYÓGYULÁSI FOLYAMATOT SEGÍT A MOZGÁSSZERVI PROBLÉMÁKTÓL, AZ IMMUNVÁLASZOKON ÁT AZ EMÉSZTÉSIG.
SZISZTÉMÁS ENZIMTERÁPIA
Ahogy múlnak az évek, úgy csökken szerveztünk enzimellátottsága. Amikor az étrendet enzimekkel dúsítjuk - a testben jelentkező hiány kiküszöbölésére - szisztémás enzimterápiáról beszélünk.
KÉT NAGYON FONTOS NÖVÉNYI EMÉSZTŐENZIMRE VAN SZÜKSÉGÜNK, AZ EGYIK AZ ANANÁSZBAN TALÁLHATÓ BROMELAIN ENZIM, A MÁSIK A PAPAJA ENZIMJE A PAPAIN, MELYEK JÓL KOMBINÁLHATÓK EGYMÁSSAL.
MOZGÁSSZERVEK
A bromelain enzim felveszi a harcot a gyulladással és a fájdalommal, serkenti és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát azzal, hogy semlegesíti a gyulladás ingerület átvivő anyagait, az úgynevezett citokinokat.
A bromelain enzim ismert sportolók és sportorvosok körében is; ödémagátló, trombózis- és gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Az enzim felgyorsítja a vérömlenyek felszívódását, a duzzanatok, rándulások, ficamok, húzódások, merevségek és gyulladások (pl. térdízületi) gyógyulási idejét.
AMÍG A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK CSAK BLOKKOLJÁK A FÁJDALMAT ÉS NEM KEZELIK A KIVÁLTÓ OKOT A GYULLADÁST, ADDIG A BROMELAIN ENZIM TELJESEN TERMÉSZETESEN CSÖKKENTI A GYULLADÁSOS MOZGÁSSZERVI FÁJDALMAKAT, MELYEK A CSONTOKAT, ÍZÜLETEKET ÉRINTI.
IMMUNRENDSZER
A bromelain immunmoduláló enzim, amennyiben az immunrendszer alul működik, felemeli, ha pedig túlműködik visszahúzza vagyis támogatja immunrendszerünket abban, hogy kiegyensúlyozottan tegye a dolgát. Bár a bromelain az egészséges immunrendszert is képes stimulálni, hogy gyulladással harcoló vegyületeket állítson elő, ugyanakkor soha nem stimulál túl.
Pont ezért a bromelain enzim jó kiegészítője az autoimmun panaszoknak és betegségeknek, mint amilyen a reumatoid artritisz, ahol egyszerre gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló tulajdonságú. A bromelain enzim élettani tulajdonságait kihasználhatjuk légúti megbetegedések esetén, fertőzések sújtotta immunrendszeri zavaroknál vagy épp allergia esetén.
EMÉSZTŐRENDSZER
A bromelain valójában egy fehérjebontó enzimelegy (proteinázok és proteázok), amit nagy mennyiségben találunk meg az ananász szárában.
A bromelain emésztőenzimként enyhíti a gyomorbántalmakat, szabályozza a gyomor savasságát, csökkenti a gyulladásos bélbetegségeket és az emésztési rendellenességek tüneteit, mint puffadások. Az emésztést elősegítő, fehérjebontó bromelainnal történő enzimpótlás, a saját súlyának húszszorosát képes megemészteni.
TESTSÚLYCSÖKKENTÉS
A bromelaint „zsírégető enzim” jelzővel illetik, nézzük meg miért. A bromelain enzim a fehérjéket aminosavakra bontja, és segít a szervezetnek energiát nyerni a zsírból vagyis megnöveli a szervezet zsíremésztési sebességét.
Valójában több oldalról is támogatja a testsúlycsökkentést, az egyik ilyen a gyulladásgátlás, ami kevesebb zsírlerakódással áll összefüggésben. A másik az anyagcsere serkentés a bélflóra támogatásával.
Az elhízás okai
Az elhízás sokszor egy olyan spirál, amiből nem tudunk kikeveredni és ennek oka a gyulladások, és a hasznos bélbaktériumok csökkent mennyisége a bélmikrobiomban. A probiotikumok olyan zsírsavakat termelnek, amelyek szabályozzák az étvágycsökkentést és a zsírraktározást.
Az emésztőenzimek segítik a bélbaktériumok megtelepedését, a felesleges toxinok elszállítását és ezzel a zsírsejtek méretének csökkentését. Felgyorsítják az anyagcserét és visszahúzzák a gyulladásokat, melyek gátat szabnak a fogyásnak.
Tudtad a bromelain enzimről, hogy…?
Mit jelent a GDU? A bromelain enzimaktivitását grammonként zselatin emésztési egységekben (GDU) mérik.
A bromelin koncentráció az ananász szárában a legmagasabb, ezért az enzimet nem a gyümölcsből, hanem a szárából vonják ki.
A bromelain enzim gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő tulajdonsága fokozható kurkuma olajkivonattal.
Ha a bromelin enzimet az emésztési panaszainkra fogyasztjuk, étkezések közben vegyük be, ha a gyulladás mértékének csökkentésére, akkor hatékonyabb, ha az első adagot éhgyomorra fogyasztjuk, a továbbiakat pedig 2 órával étkezések után.
Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22292054/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23304525/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34681298/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18160345/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28217537/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16337164/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273953/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273953/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933040/