Netamin Fermentált Fekete Fokhagyma Kivonat 30db

Netamin Fermentált Fekete Fokhagyma Kivonat 30db
Netamin Fermentált Fekete Fokhagyma Kivonat 30db
Kapszulánként 440 mg fermentált fekete fokhagyma kivonat
0,1% S-allil-ciszteinre (SAC) standardizálva
Rendkívül gazdag sejtvédő antioxidánsokban
Hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez
Segíthet a szív egészségének fenntartásában
Segíthet a normál koleszterin- és homocisztein-szint fenntartásában
Kutatások alapján a máj és agysejtek egészségének fenntartását is támogathatja
100% VEGÁN termék
Bővebben
Rendelhető
Részletek
Napi 440 mg fermentált fekete fokhagyma kivonat, minden kapszulában garantált 0,1% (440 mcg) S-allil-cisztein (SAC) tartalommal, ami a fekete fokhagyma legfontosabb antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyaga.

A fekete fokhagymát kiemelten ajánljuk az egészséges koleszterinszint és az immunrendszer fokozott támogatásához, továbbá a máj és agysejtek védelméhez.
Kínálatunkban fehér fokhagyma kivonatot is találsz, szívbarát olívaolajban oldva! Ezt a terméket kiemelten ajánljuk vérnyomásproblémák esetén, mindennapi immunerősítésre és a légutak egészségének támogatására.

Mi az a fekete fokhagyma és mi teszi egyedülállóvá (a színén kívül)?*
Használata sok ezer éves múltra tekint vissza

A fokhagyma az egyik legrégebben termesztett növény, az emberiség legalább 5000 éve használja fűszer- és gyógynövényként is. Hagyományos gyógyszerként a népi gyógyászatban többek között láz, köhögés, torokfájás, légúti megbetegedések, nátha, szívproblémák, emésztési zavarok esetén. A fekete fokhagyma eredete pontosan nem ismert és vitatott, de azt biztosan tudjuk, hogy több ázsiai országban, így Dél-Koreában, Japánban és Thaiföldön is évezredek óta készítik és fogyasztják.1

Természetes fermentálással készül
A fekete fokhagyma friss fokhagymából készül fermentálással, azaz erjesztéssel. Az eljárás során a fokhagymát hetekig szigorúan kontrollált, magas hőmérsékleten (60-90ºC) és páratartalomban (80-90%) tartják, aminek eredményeképp különböző természetes kémiai reakciók indulnak el, például az úgynevezett nem enzimes barnulás, más néven Maillard-reakció, amely során szénhidrátok és aminosavak lépnek reakcióba egymással.1-3 Fermentálás hatására a hófehér fokhagyma színe feketére, az íze édessé, állaga pedig zseléssé változik.

Kiemelkedő a sejtvédő antioxidáns-tartalma
A fermentálás azonban nemcsak a fokhagyma kinézetét változtatja meg drasztikusan, hanem belső tulajdonságait is: tudományos kutatások igazolták, hogy a fermentációs eljárás hatására nagyon sok értékes hatóanyag mértéke akár többszörösére emelkedik a fokhagymában. A fokhagyma fő aktív hatóanyagai, a zsíroldékony alliin és allicin, a folyamat során átalakulnak kémiailag stabilabb, az emberi szervezetben jobban hasznosuló, vízoldékony antioxidánsokká – pl. S-allil-cisztein (SAC), bioaktív alkaloidok és flavonoid vegyületek.1,4-8

Gazdag egy S-allil-cisztein nevű hatóanyagban
Az S-allil-cisztein (röviden SAC) a fekete fokhagymában legnagyobb mennyiségben jelenlevő bioaktív vegyület: egyes adatok szerint akár 5-10-szer több van belőle a fekete fokhagymában, mint a friss fokhagymában.9 Vizsgálatok alapján az S-allil-cisztein erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, szív-, idegrendszer- és májvédő hatásai is vannak.10-12 Emellett az S-allil-cisztein segíti a fekete fokhagymában fennmaradó allicin felszívódását is.13,14



A fekete fokhagyma hatása – a tudományos kutatások tükrében**
Szív- és érrendszer egészsége
A fokhagyma közismert szív-érrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról, nincs ez másképp a fekete fokhagyma esetében sem. Napjainkra nemcsak a laboratóriumi és állatvizsgálatok, de humán, azaz emberekkel végzett vizsgálatok is nagy számban bizonyították, hogy a fekete fokhagymának fontos szerepe lehet az egészséges koleszterinszint, homocisztein-szint és vérnyomás fenntartásában, valamint a vérlemezkék összetapadását és az érelmeszesedést is csökkentheti.1,4,6,7,12,15

Íme néhány fontos kutatási eredmény az utóbbi évekből:
Egy 2014-es kutatásban a fekete fokhagyma 12 hétig tartó szedése növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét, valamint jelentősen csökkentette a „rossz” LDL koleszterinben található alipoprotein B (apoB) szintjét is, ami kritikus szerepet játszik az érelmeszesedés és szívbetegség kialakulásában.16
Egy 2016-os kutatás kimutatta: a fekete fokhagyma nemcsak gátolhatja, de vissza is fordíthatja az érelmeszesedést okozó plakkok felhalmozódásának folyamatát.17
Egy 2016-os tanulmány szerint a fekete fokhagyma magas vérnyomásban szenvedőknél a szisztolés vérnyomást átlagosan 4,1 Hgmm-rel csökkentheti.18
Egy kutatásban a fekete fokhagyma javította az erek legbelső felszínét borító réteg (endotélium) funkcióját, amely az erek megfelelő tágulásáért és összehúzódásáért felel, szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat.19
Immunrendszer egészsége
A fekete fokhagyma magas S-allil-cisztein-tartalma és általában véve rendkívül erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt különösen hatékony immunerősítő.1,4,6,15 Egy kutatásban összemérték a fehér és a fekete fokhagyma emberei szervezetre gyakorolt immunerősítő hatását és az eredmények azt mutatták, hogy a fekete fokhagyma kivonat nagyobb mértékben serkentette az immunrendszer működését.20 További kutatások kimutatták, hogy a fekete fokhagyma az úgynevezett természetes ölősejtek (NK-sejtek) aktivitását fokozza – ezek a fehérvérsejtek egy fajtája, amelyek a test szinte bármely pontján felismerik és elpusztítják a fertőzött vagy tumorossá fajult sejteket.21

Az eddigi vizsgálatok szerint a fekete fokhagymának jelentős vírus-, baktérium-, gomba- és parazitaellenes tulajdonságai is vannak.11,22-25 Immunerősítő és mikrobaellenes képességei miatt különösen hasznos lehet légúti fertőzések, a Candida albicans gomba okozta fertőzés és a gyomorfekéllyel, gyomorrákkal is kapcsolatba hozható Helicobacter pylori elleni küzdelemben is.26,27

Vércukorszint szabályozás
A fekete fokhagyma alkalmazása vércukorproblémákkal, elhízással, cukorbetegséggel küzdőknek is előnyös lehet: kutatások azt mutatják, hogy antioxidáns hatásával segíthet a magas vércukorszinttel járó szövődmények elleni küzdelemben, pozitívan hathat a szénhidrát anyagcserére, csökkentheti a vércukor és inzulin szintjét is.1,4,6,7,12 Az eddigi humán vizsgálatok eredményei alapján a fokhagyma-kivonat rendszeres használata jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet, de pozitívan hathat az étkezés utáni vércukorszintre és a hosszú távú vércukor-kontrollra is.28

Májvédelem, méregtelenítés
A máj elképesztően fontos, de a mai világunkban sajnos kifejezetten elhanyagolt, az egészségtelen szokásaink és a környezeti ártalmak által jelentősen megterhelt szervünk. Pedig az anyagcsere egyik legfontosabb szerve és testünkben a méregtelenítés központja. Jó hír, hogy a tartós életmódbeli változtatások mellett a fekete fokhagyma is segíthet a máj egészségének támogatásában. Kutatások azt mutatják, hogy erős antioxidáns, gyulladásgátló hatásával segíthet megelőzni a májkárosodást.1,4,6,15,29

Agysejtek védelme, időskori agyi egészség
A fekete fokhagyma antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága nemcsak a szív- és érrendszer vagy éppen a máj szempontjából előnyös, hanem az agy egészségének megőrzését is segítheti. Az agysejteket érő oxidatív stressznek és az agyban fellépő gyulladásoknak ugyanis bizonyítottan kiemelt szerepe van az életkor előrehaladtával jelentkező memóriazavarokban, az agyi funkciók romlásában, a neurodegeneratív rendellenességek, például Alzheimer- vagy Parkinson-kór kialakulásában, előrehaladásában. A fekete fokhagyma, illetve a benne lévő S-allil-cisztein számos kutatás szerint bizonyos fokú védelmet biztosíthat az agy idegsejtjeit érintő betegségek ellen, javíthatja a memóriát és tanulási képességet is.4,6,10,30 Egy kutatásban csökkentette az agyban a béta-amiloid lerakódások okozta gyulladást (a béta-amiloidok felgyülemlése pusztítja az agysejteket és Alzheimer-kórhoz vezet).31
Adatok
Cikkszám
netafefo